Diyot
Yarı iletken, sadece bir yöne akım geçiren devre elemanına diyot denir. Diyot çeşitlerinin tek yönlü bir anahtar görevi görmesi ve yarı iletken olması akımın bir yönde kolayca akarken ters yönde kısıtlanmasına olanak tanır. Diyotlara “doğrultucu” adı da verilir. Bunun nedeni diyot çeşitlerinin alternatif akımı yani AC’yi DC’ye yani doğru akıma dönüştürmeleridir. Diyotların bir başka işlevi de voltajı sınırlandırmak ve böylece devreleri korumaktır. Diyotların en iyi sonucu verebilmesi için silikon ve germanyum gibi yarı iletken maddeler kullanılarak üretilmeleri gerekir.
Diyot Çeşitleri
- Diyotlar kullanım alanlarına ve niteliklerine göre sınıflandırılır.
- Işık Yayan Diyotlar (Led): Elektrik akımı bu diyottan geçtiğinde ışık üretilmiş olur.
- Lazer Diyotlar: Sınırlı ömrü bulunan ve CD ile DVD sürücülerde kullanılan bu diyotlar tutarlı şekilde ışık üretirler.
- Zener Diyotlar: En kullanışlı diyot çeşidi olan zener diyotlar, referans voltajı sağlamak için güç kaynaklarında kullanılır.
- Fotodiyot: Bu diyot çeşidi güneş pilleri ile fotometrelerde kullanıldığı gibi elektrik üretmek için de işlev görürler.
- Çığ Diyotları: Yüksek seviyede hassasiyet sergileyen bu diyotlar çığ etkisi kullanarak çalışır ve fotoğrafları algılamak için kullanılırlar.
- Schottky Diyotlar: İleri voltaja sahip diyotlardır ve doğrultucu uygulamalarında kullanılırlar.
- PN Bağlantı Diyotları: Doğrultucu diyotlar olarak da bilinen PN bağlantı diyotları akımın ileri yönde akmasına izin verirken ters yönde akışını engelleyen diyot çeşitleridir.
Tüm bu diyot çeşitlerine sahip olmak ve diyot fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için Arkotek Eletronik web sitesini ziyaret edin.