Sensör, ortamda meydana gelen olayları ve değişiklikleri tespit etmek için kullanılır. Tespit edilen bilgiler diğer elektronik cihazlara (çoğu zaman bilgisayar işlemcisi) aktarır. Bu gün üretilen ve akıllı olarak isimlendirilen teknolojilerin hemen hepsinde sensörden yararlanılır. Sensörler kullanım alanına göre özelleşir farklı özelliklere sahiptir.
Sıcaklık sensörü, bir nesne ya da sistem tarafından üretilen ısının miktarını ölçer. Oldukça hassas yapılıdırlar ve üretim alanlarında istenilen derecenin yakalanması için sıklıkla tercih edilirler. Yaygın şekilde kullanılan bu cihazlar; sıcaklığı ölçmek, belirlemek ve kontrol altında tutmak için yardımcıdır.
Mesafe sensörü, fiziksel temas gerekmeksizin bir nesnenin mesafesini belirlemek için kullanılan işlevsel bir araçtır.
Ultrasonik sensör, ultrasonik ses dalgalarını hedef nesneye gönderme prensibiyle çalışır. Yansıyan dalgaları da elektrik sinyallerine dönüştürür. Ultrasonik mesafe sensörü tarafından yayılan ses dalgaları, insanların algılayabileceği sesten çok daha hızlı hareket eder. Ultrasonik sensörler, otomobillerin kendi kendini park etmesi için geliştirilen teknolojilerde kullanılır. Bunun yanı sıra çarpışma engelleyici güvenlik sistemlerinde, üretim sistemlerinde ve robotik engel algılama sistemlerinde de rol oynar.
Sensörler temelde aynı amaca hizmet etmekle birlikte farklı alanlara özel olarak üretilirler. Sensör çeşitleri kullanım alanına bağlı olarak tercih edilmelidir. Çeşitli markalar tarafından üretilen sensör modelleri farklı özellikleri bünyesinde barındırabilir. Sensör fiyatları ise sensörün özellikleri, hangi amaca hizmet ettiği gibi faktörlere bağlı olarak değişir.