LED, İngilizce “Light Emitting Diode” sözcüklerinin kısaltmasıdır. Led kısaltmasının Türkçe açılımı ise “Işık Yayan Diyot”tur. Diyot akımın sadece bir yönden geçmesini sağlayan, iki bacağı bulunan yarı iletken devre elemanlarının genel adıdır. Tüm diyotlar gibi Led direnç çeşitleri de pozitif yük taşıyıcılarla negatif yük taşıyıcıları barındırır. Ledlerde de tek yönlü biçimde anottan (pozitif uç) katota (negatif uç) elektrik akımı taşınır.
Bir Led çeşidi olan ve katı bir reçine içine kapsüllenmiş Smd Led ise devre kartlarının üzerine lehimle monte edilerek kullanılan ledlerdir. İngilizce’deki açılımı “Surface Mount Device” olan ve Türkçe “Yüzey Montaj Cihazı” olarak karşılık bulan bu ledlerde aktif ışık saçan ve çip denilen bölgeler bulunmaktadır.
Led ampüllerde kullanın Smd led çeşitleri aydınlatma amacıyla işlevi görürler. Smd Ledlerde üç adet ana renk bulunur. Bu ana renkler kullanılarak yaklaşık 16 milyon kadar renk varyasyonu elde etmek mümkündür. Bu yönüyle ışık efektleri yapılmasına imkân tanıyan Smd ledler bir kumanda yardımıyla yönetilebilir ve programlanabilirler. Smd led çeşitleri led paneller, led lambalar ve led ürünlerinin kullanıldığı bütün alanlarda işlevseldirler. Yani bu led çipler led aydınlatmaya ihtiyaç duyulan tüm alanlarda kullanılabilir. Çok uzun ömürlü bir kullanım sunmaları ile bilinen bu ledler aslında birer çipten başka bir şey değildir. Smd led çok az enerji tüketerek uzun süre görevlerini kusursuz biçimde yerine getirdikleri için çok fazla tercih edilirler.