Bir direnç çeşidi olan potansiyometre kontrol edilebilir dirençlerdendir. Kontrol gerektiren devrelerin çoğunda bulunan bu dirençler elektroniğin temel elemanlarındandırlar. Potansiyometre çeşitlerinin kontrol edilebilme özelliği dışarıdan müdahale ile değerlerinin değiştirilebilmesinde yatar. Devrelerde akımını sınırlamak ve gerilimi bölmek için kullanılan bu elektronik elemanların ana direnç üzerinde hareket edebilen dönme kapasitesine sahip bir mil ya da bir sürgü ile değerleri değiştirilebilir. Dolayısıyla “pot” adı ile de bilinen potansiyometre çeşitleri devre direncinin sık sık değiştirilmesi beklenen yerlerde kullanılabilir. Örneğin potansiyometreler radyo gibi elektronik aletlerde cihazın sesinin açılıp kapanması işlevini üstlenirler.
Ayarlı direnç de denilen potansiyometreler karbon içeren direnç elemanlarından elde edilir. Potansiyometrelerin daha güçlü ve daha yüksek akım değerine sahip olanlarına ise reosta denir. Potansiyometrenin reostadan bir diğer farkı da üretildiği malzemedir. Reosta nikel- krom direnç tellerinden yapılır.
Karbon potansiyometre, telli potansiyometre ve vidalı potansiyometreler başlıca potansiyometre çeşitlerindendir. Karbon potansiyometreler, trimmer potansiyometre yani trimpot adını da alır. Bu potansiyometrelerde bir kez ön ayar yapılır. Karbon potansiyometreler. Lineer, yani doğrusal ya da logaritmik, yani eğrisel gerilim ayarı yapılabilecek biçimde üretilir.
Potansiyometre çeşitleri arasında yer alan telli potansiyometreler ise bir yalıtkan çember ve bu çemberin üzerine sarılan tellerden oluşur. Bu teller nikel- krom tellerdir. Vidalı potansiyometreler hareket eden bir fırça ve kalın film ile oluşturulan direnci taramaktadır.