Sözlük anlamı olarak diyot, akım doğrultucu olarak kullanılan, iki elektrotlu lamba anlamına gelmektedir. Yaygın bir tanımla, tek yönlü olarak akım ileten, bir anahtar olarak görev yapan, yarı iletken cihazlara diyot adı verilmektedir.
Diyotlar,
Yarı iletken özellikli bu elemanlar, ters polarite koruması, lojik devre kapıları, seri bağlı güneş panellerinde baypas amacıyla, indüktif devrelerde ise gerilim sıçramalarına karşı koruma amacıyla kullanılmaktadırlar.
Diyotlar, doğrultmaç diyotları ve sinyal diyotları olarak iki gruba ayrılır.
Doğrultmaç Diyotları: AC akımı DC akıma dönüştürmek için kullanılırlar. Yüksek akımları taşıyabilen diyotlardır.
Sinyal Amaçlı Diyotlar: Sayısal yani lojik devre elemanı ya da radyo frekans devrelerinde, sinyal ayırıcı olarak görev yaparlar. Yüksek frekanslarda çalışamaya duyarlı, düşük akımlarda ve düşük gerilimlerde de çalışabilen diyotlardır.
Bu ayrımlarla beraber diyot çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Tüm diyot çeşitlerini temin edebileceğiniz Arkotek Elektronik, elektronik cihazlarınız için önemli olan bu devre elemanlarını rahatlıkla bulabileceğiniz bir adres olarak belirmektedir. Özellikle bu diyot çeşitleri arasında yer alan ve sık kullanım alanına sahip zener diyot çeşitleri için Arkotek Elektronik’in ürün seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Bu seçenekler arsında yer alan ve pek çok elektronik cihazda kullanımı yaygın olan zener diyot nedir ve özellikleri nelerdir?
Zener diyot, P ve N tipi yarı iletken malzemelerden oluşmuş, silikon yapılı diyotlardır. Bu diyotlar, uçlara uygulanan akımı sabit tutmaya yaramaktadır.
Zener diyot başta olmak üzere pek çok diyot çeşidi için Arkotek Elektroniği ziyaret edebilirsiniz.